Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

20-11-2021 14:51
                        Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Yeni bir yatak almaya karar vermek hiç de düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Günümüzde o kadar fazla yatak seçeneği var ki, hangi yatağın sizin için en iyisi olduğuna karar vermek bazen günler, hatta aylar sürebiliyor. Bir yatak seçmek, kişisel bir tercih olsa da; yatak almaya karar verdiğinizde aklınızda bulundurmanız gereken ipuçlarını sizler için derledik.

 
Gününüzün üçte birinin yatağınızda geçtiğini ve aldığınız yatağı uzun yıllar kullanacağınızı düşünürsek, yatak almak ciddi bir iştir. Yeni bir yatak satın almaya karar verdiğinizde, kolaylıkla bir yatak satın alabileceğinizi düşünebilirsiniz. Evet, bazıları için bu süreç çok kolay olabilir ama genel olarak sıkıcı bir iş haline dönüşür. Çünkü karşınıza çıkacak olan yatak çeşitleri ve alternatifleri karşısında kafanız biraz karışabilir.
 
Her yatak mağazasında, her internet sitesinde yataklarla ilgili değişik bilgiler edineceksiniz. Yatak aldığınızı duyan her arkadaşınızdan da farklı tavsiyeler alacaksınız. Edindiğiniz tüm bilgiler ve aldığınız tüm tavsiyeler, aklınızda birçok soru oluşmasına sebep olabilir. İşte böyle bir süreç yaşamamak için iyi araştırıp, deneyip, kendiniz için o mükemmel yatağı; yani sizin için en doğru yatağı bulmanız gerekiyor.
 
Yeni bir yatak satın alma süreci, bu sebeple çok bilinmeyenli bir denkleme dönüşebilir. Yatak, her yıl satın aldığınız bir ürün değil. Ve yatak teknolojisi son yıllarda çok da hızlı bir gelişim gösterdi. Daha önce bilmediğiniz, yep yeni terimlerle karşılaşmanız kaçınılmaz.
 
Üstüne tüm markalar/firmalar, ‘mükemmel yatağı’ ürettiği iddiasıyla ürünlerini sunuyor. Ama aslında böyle bir şey yok. Evet, yatak firmaları iyi yataklar yapmaya çalışıyorlar. Ama herkesin uyku ihtiyaçları farklı ve tek mükemmel yatak, sizin için en doğru olanıdır. Hele bir de sırt, bel ve boyun ağrınız vb. varsa, doğru yatağı seçmek çok önemlidir. Bu kadar çeşit arasında kendiniz için mükemmel yatağı bulmak hiç de kolay değil.
 
 Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir yatak seçmek, kişisel bir tercih olsa da, yatak almaya karar verdiğinizde aklınızda bulundurmanız gereken ipuçlarını sizler için derledik. Yeni bir yatak satın alma sürecinizde rehberlik edecek, yatak alacaklara tavsiyeler içeren yazımızda, kendinize ve satıcıya sormanız gereken sorulardan, yataklarla ilgili teknik konulara değindik. Umarız; yatak satın alma rehberimiz, kendiniz için en doğru yatağı bulmanızda faydalı olur.

Yeni Bir Yatağa İhtiyacınız Var Mı?

Sabahları yorgun uyanıyorsanız, bel, boyun ve sırt ağrıları hissediyorsanız, artık yatağınızı değiştirmenin vakti gelmiş olabilir.

Genellikle yatakların 6-8 yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Avrupa yatak değişim ortalaması 5 yılın altında olmakla beraber, (ülkemizde bununla ilgili yapılmış bir araştırma olmamakla) değişim ortalamasının 10 yılın üzerinde olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Yatağı, bir kıyafet gibi düşünüp modaya göre iki yılda bir yatak değiştirenler olduğu gibi, yatağı gardırop gibi düşünüp çökmediği sürece 20 yıl kullananlar da mevcut. Her iki anlayışın da yanlış olduğunu baştan belirtelim. Öncelikle yatak, her ne kadar mobilya mağazalarında satılsa da bir mobilya ürünü değildir. Yatak odanızın ya da bazanızın tamamlayıcı ürünü, hiç değildir. Yatak, bir sağlık ürünüdür.

Peki yatağımızı değiştirmemiz gerektiğini nasıl anlayacağız? Kısaca özetlemek gerekirse, yatak size artık kendisini değiştirmeniz gerektiğini hissettirir. Eğer sabahları dinç ve enerjik uyanamıyorsanız, omurganızda ağrılar oluşuyorsa, ayaklarınız uyuşmaya başladıysa, yatakta bel ve kalça bölgenizin hizasına denk gelen bölgede 2 cm’den fazla çöküntü oluştuysa ya da yatağınızda hiçbir sorun olmamasına rağmen 7-8 yıldır (ya da daha fazla) kullanıyorsanız yatağınızı değiştirmeniz, sağlığınız için gereklidir.

Hatta bizim tavsiyemiz yatağınızı 5 yılda bir değiştirmeniz yönündedir. Çünkü yataklarda en büyük tehlike ev tozu akarı olarak bilinen mitelerdir. Karanlık, nemli ve sıcak ortamlarda yaşayan miteler için evimizde en iyi yaşam alanları yatak ve yastıklardır. 5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyon mite yaşamaktadır

Uyku Pozisyonunuza Göre Seçim Yapın/ Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Farklı uyku pozisyonları için farklı vücut desteklerine ihtiyaç duyarız. Bu yüzden yatak seçiminde, uyku pozisyonunuzu göz önünde bulundurun.

Genelde sırt üstü yatmanın en ideal uyku pozisyonu olduğu ifade edilir. Evet, bazı omurga rahatsızlıklarında, sırt üstü yatmanın önemine vurgu yapılmaktadır. Ancak sırt ağrılarına ya da omurga rahatsızlıklarına sebep olan birçok faktör mevcuttur. Bu nedenle bir uyku pozisyonu, bir rahatsızlığa iyi gelirken, başka bir rahatsızlığı şiddetlendirebilir. Kısacası ideal uyku pozisyonu üzerinde fikir birliği yoktur. Aynı şekilde omurga rahatsızlıkları için yüzde yüz etkili bir yatak türü de mevcut değildir. Burada uyku pozisyonunuzu tespit etmeniz, yeni yatak satın alırken seçeneklerinizi daraltmak açısından faydalı olacaktır. Sırt üstü, yüz üstü (mide üstü), cenin ya da yan uyku pozisyonlarından hangisinde daha rahat ettiğinizi belirleyin. Alacağınız yatağın sertlik derecesinin belirlenmesinde, uyku pozisyonunuz çok önemlidir.

Kilonuzu ve Vücut Tipinizi Dikkate Alın

Şimdi kilonuzun yatak seçimi ile ne alakası olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak kilo ve vücut tipiniz, yatak seçiminde önemlidir. 70 kilo ve altındaysanız yumuşak, 70-90 kilo aralığındaysanız orta sert, 90-120 kilo aralığında sert, 120 kilo ve üzerindeyseniz ekstra sert süngere sahip yataklar tercih edebilirsiniz. Biz, burada genel olarak kilo ve yatak sertliği arasındaki ilişkiyi basit olarak anlatmaya çalıştık. Ancak kilonuza göre üretici firmaların belirlediği ara sertlikler de mevcuttur. Ayrıca çift kişilik bir yatak alacaksanız, eşler arasındaki kilo farkını bilmek de yatak seçimi yaparken önemlidir. Bu yüzden yatak satın alırken, mutlaka kilonuzu ve vücut tipinizi dikkate alın.

Bütçenizi Belirleyin/Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle yatak için harcayacağınız para, sağlığınıza yapılan bir yatırımdır. Bütçenizi belirlerken bunu aklınızdan çıkarmayın. Aldığınız bir yatağı da 6-8 yıl çok rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dolayısıyla günlük maliyet hesabı yaparsanız, sağlığınız için harcadığınız paranın çok fazla olmadığını görebilirsiniz. Yatak fiyatları çok değişkendir. Hele ki, uzun süredir yatağınızı değiştirmediyseniz fiyatlar, kafanızı karıştırabilir. Yatak satın almayı, biraz otomobil satın almaya benzetebiliriz. Biraz daha bütçeniz olsa, hep bir üst modeli alabilirsiniz.

Yataklar, kapalı bir kutudur. Ama içinde kullanılan dolgu malzemelerinin yoğunluğu ve çeşitliliği fiyatları etkiler. Genel olarak bonel yaylı yataklar en uygun fiyatlı olanıdır, bunu paket yaylı, visco, hafızalı sünger, latex, hibrid, organik ve hareketli yataklar takip eder. Eğer kullanılan dolgu malzemeleri arasında deve kılı, at kılı, koyun yünü, hindistan cevizi lifi vb. doğal malzemeler varsa, yatak fiyatları hiç tahmin edemeyeceğiniz rakamlara çıkabilir.

Unutmayın; dünyanın en iyi yatağı, en pahalı yatağı olsaydı, tüm üreticilerin işi daha kolay olurdu. Bu yüzden kafanızı hiç karıştırmamak için en başta bütçenizi belirleyin. Eğer yatak seti (baza-başlık-yatak) alacaksanız, bütçenizi yatağa göre planlayın. Çoğu müşteri en pahalı bazayı alıp, içine en ucuz yatağı koymaya çalışıyor. Bu hatayı yapmayın. Baza ve başlık sadece mobilyadır. Sağlığınıza hiçbir faydası yoktur.

 

Yatak Ebatı ve Yüksekliğine Dikkat Edin!/Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatak ölçüsü ve yüksekliği, kişisel bir tercih olmakla, fiziksel ve mekansal zorunluluklar nedeniyle dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır. Genel olarak; normal bir vücut tipine sahip birinin yatakta 75 cm genişliğinde uyku alanına sahip olması idealdir. İki büklüm uyumak istemiyorsanız, yatağınızın kendi boyunuzdan en az 15 cm daha uzun olması idealdir. Boyunuza göre değişmekle, ortalama olarak karyola ve yatağın, zeminden yüksekliğinin 64 cm civarı olabilir. Tabi bu yükseklik, kişisel tercihlere göre değişebilir. Bunlar fiziksel olarak dikkat etmeniz gereken kriterlerdir.

Ancak genellikle yatak ebatı ve yüksekliğiyle ilgili sorunlar, mekansal sebeplerle çıkar. (Yazımızın bu bölümü için yatak üreticilerinin ve satış personellerinin bize teşekkür edeceğine şüphemiz yok.) Mağazalar genellikle geniş mekanlar olduğu için teşhirde bulunan yataklar, genellikle gözünüze küçük gelir. Eğer mevcut karyola ya da bazanız için yatak alıyorsanız ve yatağınızı ölçmediyseniz, yanlış bir ebat seçme ihtimaliniz yüksektir. Mutlaka evdeki yatağınızın enini ve boyunu ölçün. Ayrıca yatağınızın yüksekliği de burada önemlidir. Mevcut baza ya da karyolanızın modelinin bozulmasını istemiyorsanız, eski yatağınızın yüksekliğine göre yeni bir yatak almalısınız. Detaylı bilgi için Yatağınızın Yerden Yüksekliği Ne Kadar Olmalı? başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.

Yeni evinize ya da odanıza hem karyola hem yatak alacaksanız, bu kez odanızın ebatlarını doğru ölçmenizi tavsiye ederiz. Odadaki kolon, girinti çıkıntı, süpürgelik, pencere ve kapıya göre yatağınızı nasıl koyacağınızı ve ne kadarlık bir alanınız olduğunu iyi hesaplamalısınız. Aksi takdirde mağazada gözünüze ufak gelen yatak seti, odaya koyduğunuzda size nefes alacak alan bırakmaz. Ya da iki kolon arasına koyarım diye düşündüğünüz karyolayı, nasıl sığdıracağım diye uğraşır durursunuz.

 

Yatak ebatı ve yüksekliğinin yanlış seçilmesi sebebiyle birçok değişim ve iade talebi geliyor. Ancak unutmayın; yatak ebatının ve yüksekliğinin yanlış seçimi, size değişim hakkı tanımaz. Çünkü firma, sizin talep ettiğiniz ebatı üretip, teslim etmiştir. Firmalar/mağazalar, müşteriyi mağdur etmemek adına çoğu zaman bu konuda yardımcı olmaya çalışsa da, bu değişim talepleriniz kabul edilmeyebilir ya da ücret farkı istenebilir.


Yatak Malzemeleri Hakkında Bilgi Edinin/Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatak satın almak için araştırmalara başlamadan önce yatak türleri hakkında ön bilgi sahibi olun. Mevcut yatağınızı 10 yıldan fazla süredir kullanıyorsanız, yatak teknolojisinin son yıllarda çok fazla geliştiğini hatırlatmak isteriz. Duyduğunuz yatak çeşitleri ve terimler kafanızı karıştırabilir.

Bonel Yaylı Yataklar

Helezon yay, multi spring yay, spiral yay ya da herkül yay olarak da isimlendiriliyor. Kısaca, klasik (standart) yaylı yatak üretim sistemine sahip yataklardır. Bonel yay sistemi, mukavemetlidir ve kuvvetli bir sıçrama etkisi oluşturur. Genel olarak fiyatları uygundur.

İlgili İçerik: Bonel Yaylı Yatakların Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Paket Yaylı Yataklar

Torba yaylı yatak ya da paket yaylı yatak olarak ifade edilir. Yay bobinleri, kumaş torbalar içine yerleştirildiği için esnektir ve vücut ağırlığını yatağa eşit dağıtarak iyi bir omurga desteği sağlar. Paket yaylı yataklar, iyi bir hareket yalıtımı sunar. Çiftler, uyku sırasında birbirlerinin dönüş hareketlerinden daha az etkilenir. Bonel yataklara göre pahalıdır.

İlgili İçerik: Torba Yaylı Yatakların Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Visco Yataklar

Hafızalı sünger ya da 'memory foam' yataklar olarak da adlandırılır. Visco sünger, NASA tarafından geliştirilmiştir. Akıllı hücre teknolojisine sahip olduğu için vücudunuzun şeklini alarak, sizin için en rahat uyku konforunu oluşturur. Vücut ağırlığı altında teninizin ezilmesini engeller. Yumuşacık olmasına rağmen bir yaylı yataktan daha uzun ömürlüdür. Sıcak bir uyku ortamı sağlar. Pahalıdır.

İlgili İçerik: Visco Yatakların Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Lateks Yataklar

Doğala en yakın yataktır. Kauçuk ağacının öz sütünden elde edilen selülözlerden üretilen lateks sünger, esnek ve dayanıklıdır. Gözenekli yapısı sayesinde serin bir uyku ortamı sunar. Lateks yataklar, konforlu ve rahattır. Tam vücut desteği sağlar. Antialerjiktir. Kauçuk ağacı kaynaklarının azlığı ve üretim şekli itibariyle pahalıdır.Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu sebeple lateks süngere alternatif olarak PU latex ya da lateksit sünger ortaya çıkmıştır. Yapı ve homojenlik olarak lateks süngere çok benzer. Ancak doğal değil, sentetiktir. Diğer süngerler gibi petrol bazlıdır, poliüretandan üretilir. Konfor ve rahatlık açısından lateks süngere benzer özelliklere sahiptir. Lateksit sünger yataklar, asla kötü değildir.Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ancak firmalar ya da satış personelleri, lateksit yerine lateks terimini kullanmayı tercih edebiliyor. Eğer yüksek ücret verip, lateks bir yatak alacaksanız mutlaka içindeki süngerin doğallığından emin olun. Çünkü lateks ve lateksit sünger yatak arasında ciddi bir fiyat farkı vardır. Eğer yatağın içindeki süngerin, lateksit (PU Latex) olduğunu bilerek alıyorsanız da sorun yoktur. Yatağınızı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hibrit Yataklar

Hibrit yataklar, uyku teknolojisindeki çeşitli yeniliklerin melezleridir. Bir yataktan arzu ettiğiniz tüm konfor ve desteği almanın harika bir yoludur. Yaylı yataklardan farkı, visko ve lateks gibi üst kalite konfor süngerlerinin, iki ya da daha fazla destek sistemiyle harmanlanmasından oluşmasıdır. Her uyku pozisyonu için ideal konfor sunabilirler. Ağır ve pahalıdırlar.

İlgili İçerik: Hibrit Yatakların Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Diğer Yataklar

Hava yatakları, su yatakları, ayarlanabilir yataklar, organik yataklar gibi birçok yatak çeşidi bulunmaktadır. Yatak çeşitleri hakkında dahfa fazla bilgi edinmek için 'Yatak Türleri' başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.

Doktorunuz ya da Fizyoterapistinizden Bilgi Alın

Eğer sırt veya boyun rahatsızlığınız dolayısıyla tedavi görüyorsanız, yeni bir yatak satın almadan önce mutlaka doktorunuzla ya da fizyoterapistinizle görüşün. Tavsiyelerini not edin. Yatarken boyun ve belinizin nötr olmasını hedeflemelisiniz. Yani yatak, omurganızı mükemmel desteklemeli.

Yatakları Mutlaka Deneyin

Hayatta iki şey ortopedik olmalıdır, ayakkabı ve yatak. Ve nasıl bir ayakkabıyı denemeden almak çok doğru değilse, yatağı da denemeden almanız çok doğru değildir. Yatak mağazasına gidin ve bunun için zaman ayırın. Yeterli vaktiniz yoksa, yatak denemeye gitmeyin. Size önerilen yatakları en yumuşaktan, en serte doğru deneyin. Her bir yatağın üzerinde en az 10 dakika uzanın. Yatak mağazası çalışanları genel olarak bu duruma alışıktır. Sizin yatağın üzerinde uzanmanıza herhangi bir tepki göstermezler, aksine yardımcı olmaya çalışırlar. (Tabi gerçek bir yatak mağazasındaysanız.) Mağazalarda çok fazla rastladığımız olaylardan biri, müşterilerin oturarak, dizini koyarak ya da elle yatak denemesidir. Yatak üreten biri bile oturarak ya da göz atarak hangi yatağın size iyi geleceğini bilemez.

Mobilyayı mobilyacıdan, yatağı yatakçıdan alın. Uyku merkezi konseptli mağazalardaki satış personellerinin deneyimlerinden faydalanın. Alacağınız yatak hakkında detaylı bilgi sahibi olun.

Eğer bir yatağı internet üzerinden e-ticaret sitelerinden alacaksanız ve deneme imkanınız yoksa, yatak firmalarının online yatak seçim araçlarını mutlaka kullanın. Ya da müşteri hizmetleri ile iletişime geçip, bilgi alın. Deneme süresi, iade ve değişim garantilerini inceleyin. İnternetten satış yapan yatak firmalarının genellikle koşulsuz iade seçeneği mevcuttur. Bunun olup olmadığını kontrol edin.

Yatağı 'Yatakçı'dan Alın!

Son yıllarda ülkemizde sadece yatak satan ‘uyku merkezi’ konseptli mağazaların sayısı artsa da, hala geleneksel satış yöntemiyle satın alma daha aktif. Mobilyayı mobilyacıdan, yatağı yatakçıdan alın. Unutmayın, mobilyacıdaki yatak odası takımı içinde hediye ya da eşantiyon verilen yatak, dünyanın en pahalı yatağıdır. İkincisi; mobilya mağazalarında genel olarak yataklar, ambalajından çıkarılmadan teşhir edilir ve bu şekilde denemeniz istenir.

Yatak mağazalarında ise yataklar denemeniz için ambalajından çıkarılmıştır ve mağazadaki çalışan personel, sadece yatak sattığı için bu konuda daha fazla deneyim sahibidir. Bazı mağazalar bize kızacak ama eğer bir mağazada ambalajlı bir şekilde yatağı denemeniz isteniyorsa, o mağazadan yatak almamanızı tavsiye ederiz. Çünkü orası yatak mağazası değil, mobilyacıdır.

Yatakların Üzerindeki Her Etikete Kanmayın!

Üretici firmalar ya da bazen üretici firmaların bilgisi haricinde satış personelleri, yatakların ‘ortopedik’ sertifikaya sahip ya da ‘tıbbi olarak onaylanmış’ olduğu gibi bilgiler sunabilirler. Bunların doğruluk payı olabilir ama yatakları resmi olarak belgeleyen hiçbir tıbbi kuruluş yok. Yatakların ortopedik dostu özellikleri olabilir ancak hiçbir tıbbi kuruluş ya da enstitü bu iddiaları doğrulamaz. Yatakların ortopedik oldukları varsayılır.

Hatta öyle şeyler duyuyor ve görüyoruz ki, yatağın Alman patentli olduğunu söyleyen de var, Amerika’da bilmem ne üniversitesinden sertifikalı olduğunu söyleyen de.. Evet olabilir ama size bir satıcı bunları söylüyorsa, hemen patent ya da tescil belgesini talep edin. Zaten patent ve tescil belgesine sahip bir marka, bunu resmi internet sitesinde sizlerle mutlaka paylaşır. Aslında ülkemizde yatak ve hammaddelerinin üretimi çok iyi bir seviyededir. Bunlara da çok gerek olduğunu düşünmüyoruz. Avrupa’nın çok üzerinde üretim yapan firmalarımız mevcut.

Sert Yatak Her Zaman En İyi Seçenek Değildir

Yatağınızı değiştirmeye karar verdiğinizde ve konuyu çevrenizle paylaştığınızda, en çok duyacağınız tavsiyelerin başında ‘sert bir yatak almanız’ olacaktır. 90’lı yıllar itibariyle yaylı yatakların piyasada yoğunlaştığı dönemde, doktorlar ya da fizyoterapistler sert yatak kullanılmasını tavsiye ettiler. Aslında bunda haklılık payları da vardır. O dönem, toplumun geneli omurgaya tam destek sağlamayan sünger ya da yün yataklar (Bu konuya daha sonra değineceğiz. Buradaki vurgumuzun amacı farklı. Keşke yine yün yataklarımız olsa) kullanıyordu. Dolayısıyla nüfusun neredeyse büyük çoğunluğunda bel ve boyun ağrısı şikayeti vardı.

1980 ve öncesi doğumlular, ‘Sünger yatakta yatacağına tahtada yat, halının üzerinde yat’ gibi söylemleri mutlaka duymuşlardır. Hatta bel ve boyun ağrısı şikayeti yaşayan birçok kişinin yerde yatmışlığı vardır. Evet o dönem bu tavsiye edildi. Bu doğrultuda firmalar sert yataklar ürettiler ve iyi sonuçlar alındı. Ancak; sert yataklar çok iyi sonuç verseydi (ki halen nüfusun büyük bir kısmı 90’lı yıllarda aldığı bu yatakları ya da çok sert yatakları kullanıyor), ülkemizde hala nüfusun yüzde 80’i bel, boyun ve sırt ağrısı sorunu yaşamazdı. Ayrıca bazı araştırmalar bel ağrısı için en iyi yatağın, sert bir yatak yerine orta sert bir yatak olduğunu göstermiştir. Ancak burada bahsedilen sertlik ile sertlik hissi, farklı şeylerdir.


Kaynak: https://www.yatakrehberi.com/2020/11/yatak-satin-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler.html

Tüm Bloglar

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.